Ситуація з захворюваністю на сальмонельоз на Донеччині залишається загостреною

3169471 gostri kishkovi infektsiyi yak zapobigti
Про епідситуацію із захворюваністю гострими кишковими інфекціями та сальмонельозом інформують фахівці Донецького обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Якщо за 6 місяців 2024 року захворюваність на ГКІ в області знижена на 6,03%, то ситуація з захворюваністю на сальмонельоз залишається загостреною.

"Гострі кишкові інфекції (ГКІ), як і більшість інфекційних хвороб, мають сезонний підйом захворюваності – літньо-осінній. Теперішній час і є найбільш загрозливим для росту захворюваності на ГКІ та появи значних спалахів цих хвороб. 

До групи ГКІ відносяться черевний тиф та паратифи А і В, інші сальмонельози, шигельоз, вірусний гепатит А, різні вірусні захворювання (ротавірусні, ентеровірусні тощо) та інші.

Усі збудники ГКІ є специфічними паразитами людини і тварин. Проте вони мають здатність виживання та розмноження в зовнішньому середовищі (вода, грунт, харчові продукти, предмети  вжитку тощо). Вони зберігають життєдіяльність на різних предметах від 1 – 5 днів до декількох місяців, особливо в теплий період року. Сприяють розповсюдженню збудників мухи🪰

Основними симптомами ГКІ є: нудота, блювота, пронос, біль в животі, відсутність апетиту, підвищення температури, загальна слабкість.

У 2023 році в Донецькій області відмічалось зниження захворюваності на ГКІ порівняно з аналогічним періодом попереднього року на 32,0%, в т.ч. ротавірусним ентеритом на 70,0%.

Епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекцій загалом була сприятливою, спалахів кишкових інфекцій не зареєстровано. Проте негативним чинником являлося те, що серед 744 захворілих на ГКІ – 76,0% склали діти до 17 років, найбільш часто, хворіли діти вікової групи 1-4 роки (40,3%).

Поширення кишкових інфекцій відбувалося переважно харчовим (90,0,%) і контактно-побутовим (4,3%) шляхами.

За 6 місяців 2024 року захворюваність на гострі кишкові інфекції знижена на 6,03%.

Ситуація з захворюваністю на сальмонельоз залишається загостреною: 86 випадків за 6 місяців 2024 року, показник 7,37, проти 70 випадків, показник 4,2 у минулому році, перевищення загальнодержавного показника у 2,4 рази. Серед хворих на сальмонельоз дитяче населення склало 43,02%.

Факторами передачі збудників ГКІ залишаються: готові кулінарні вироби, овочі і фрукти, молокопродукти, яйця, кондитерські вироби, соки та інші продукти.

У більшості випадків, продукти були придбані в місцях несанкціонованої торгівлі або готувались та зберігались з порушеннями санітарний норм.

Ураховуючи фекально-оральний механізм передачі ГКІ, в теплу пору року слід бути особливо обережним, ретельно стежити за чистотою рук, харчуватись лише свіжими стравами, приготовленими з дотриманням санітарних правил, знищувати мух. Сирі овочі та фрукти  треба добре мити проточною водою, обливати окропом. Продукти, що швидко псуються, зберігати в холодильнику, дотримуючись термінів їх придатності".

 
1 1 1 1 1
Если заметили ошибку, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter