Приготуйте на Новий рік смачні та оригінальні м'ясні страви в духовці і не тільки. Зібрали 5 максимально простих рецептів: свинячі ребра з гранатом, швидкий яловичий стейк, індичка в соєвому соусі, свинина з чорносливом і чудова яловичина "Веллінгтон". Не лякайтеся, що деякі з них можуть зайняти багато часу - більшу його частину вони проведуть у духовій шафі.
Індичка в соєвому соусі
Якщо часу на готування катастрофічно не вистачає, виручить індичка (або курка) в соєвому соусі.
Інгредієнти:
- м'ясо - 700 г;
- чорний мелений перець - за смаком;
- яйця - 2 шт;
- борошно або крохмаль - 50 г.
Для соусу:
- цибуля - 2 шт;
- часник - 1 зубчик;
- соєвий соус - за смаком;
- гострий перець - за смаком;
- вершкове масло - 30 г.
Наріжте індичку або курку порційними шматочками, поперчіть. Змішайте для кляру яйця та крохмаль, вмочіть м'ясо й обсмажте на сковороді до рум'яності з усіх боків. Зніміть м'ясо й обсмажте в цій же сковороді подрібнену цибулю - до прозорості.
Зніміть з вогню, додайте подрібнений часник, перець, соєвий соус і вершкове масло. Перемішайте, додайте м'ясо і ще раз перемішайте. Поставте на вогонь і готуйте ще протягом 1 хвилини.
Яловичий стейк
Інгредієнти:
- стейк яловичий - 2 шт;
- сіль, чорний мелений перець - за смаком;
- вершкове масло - 50 г;
- часник, чебрець.
Обсмажте м'ясо на добре розігрітій пательні з одного боку протягом 3 хвилин - для слабкого просмаження, і 5 хвилин - для середнього просмаження. Переверніть, викладіть зверху по шматочку вершкового масла й обсмажте з іншого боку ще протягом 3-5 хвилин. В олію на сковорідку поруч із м'ясом викладіть розчавлені зубчики часнику, щоб вони віддали свій аромат. За бажанням туди ж можна додати і зелень чебрецю. Поливайте м'ясо олією в процесі обсмажування, потім перекладіть на тарілку, зверху вилийте ароматизовану олію і накрийте фольгою. Залиште на 10 хвилин, щоб усі соки розподілилися, а потім розгорніть і наріжте порційними слайсами.
Свинячі ребра в духовці з гранатом
Не дуже дорога, але шалено смачна страва, яка до того ж просто готується.
Інгредієнти:
- свинячі ребра - 1 кг;
- сіль - за смаком;
- чорний перець - за смаком;
- гранат - 0,5 шт;
- часник - 3 зубчики;
- гранатовий соус (готовий) - 3 ст. л.
Посоліть і поперчіть "стрічку" зі свинячих ребер з обох боків. Наріжте пластинками часник, викладіть його на ребра з обох боків. Розберіть гранат на зерна, викладіть половину зерен на фольгу, зверху покладіть ребра і другу частину зерен граната. Загорніть у кілька шарів фольги і відправте запікатися в духовку за температури t 180-200°С на 2 години. Дістаньте з духовки, розкрийте фольгу і приберіть зерна граната. Змастіть з обох боків гранатовим соусом ("Наршараб") і відправте в духовку ще на 15 хвилин.
Свинина в духовці з чорносливом і в пряному маринаді
З цікавим смаком - пряним і злегка солодкуватим, і дуже соковите м'ясо виходить у гірчично-медовому маринаді в поєднанні з чорносливом.
Інгредієнти:
- свинячий ошийок - 1,5 кг;
- чорнослив - 200 г;
- сіль, чорний мелений перець - за смаком;
- червоний мелений перець - 1/2 ч.л.;
- приправа із середземноморських трав - 1 ч. л.;
- гірчиця - 2 ст. л.;
- мед - 2 ст. л.;
- коньяк - 3 ст. л.;
- часник - 10 зубчиків.
Змішайте сіль, чорний і червоний перець та сушені пряні трави. Чорнослив і очищені зубчики часнику обваляйте в приправах і, зробивши надрізи в м'ясі, нашпигуйте його. До приправ додайте мед, гірчицю і коньяк, перемішайте і змастіть м'ясо отриманим маринадом. Загорніть м'ясо в кілька шарів фольги і залиште промаринуватися - мінімум на 2 години, але краще на ніч. Запікайте в духовці при t 180°С протягом 2 годин. Готовність перевірте ножем: якщо проткнути м'ясо, з нього має виділятися прозорий сік. Розкрийте зверху готове м'ясо, полийте соком, що виділився, і поставте в духовку ще на 10 хвилин за t 250°С - щоб воно зарум'янилося.
Яловичина "Веллінгтон" із грибами
Незважаючи на свою помпезну назву, ця страва готується нескладно. Але, безсумнівно, стане прикрасою будь-якого святкового столу.
Інгредієнти:
- яловичина (вирізка) - 800 г;
- листкове прісне тісто (готове) - 500 г;
- гриби (печериці) - 450 г;
- цибуля - 1 шт;
- бекон - 6 слайсів;
- гірчиця - 2 ст. л.;
- часник - 5 зубчиків;
- чорний перець, сіль - за смаком;
- жовток - 2 шт;
- кунжут - щіпка;
- олія - 2 ст. л.;
- вершкове масло - 20 г.
Зріжте з м'яса плівку, посоліть. Налийте на сковорідку олію та додайте вершкове масло. Покладіть кілька роздавлених зубчиків часнику і злегка обсмажте, а потім часник приберіть, щоб він не підгорів. Підрум'яньте на олії яловичину з усіх боків до появи скоринки. Зніміть зі сковороди, змастіть гірчицею, поперчіть і накрийте фольгою.
Обсмажте на цій же олії подрібнені цибулю і гриби, потримайте на вогні, щоб випарувалася рідина, посоліть, поперчіть і перемішайте. Зніміть із вогню, остудіть. Викладіть на плівку бекон, зверху - обсмажені гриби з цибулею і м'ясо. Загорніть усе щільно в плівку.
Розкачайте тісто, зніміть плівку з м'яса й акуратно перекладіть м'ясо на тісто, краї змастіть жовтком і загорніть м'ясо. Зайве тісто зріжте, зверху змастіть жовтком і присяпте кунжутом (за бажанням). Відправте в духовку - запікайте при t 200°С 15 хвилин, а потім при t 180°С - ще 15 хвилин. Перекладіть готову страву на тарілку, дайте трохи охолонути, а потім наріжте на порційні шматочки.