Цибулю можна успішно зберігати всю зиму, якщо дотримуватися умов, вибрати правильне місце, а також сорт.
Де треба зберігати цибулю?
Потрібно вибирати сухе і добре провітрюване приміщення. Там повинно бути темно і прохолодно. Ідеально для таких цілей підходить комора, льох або гараж. Якщо ці умови не будуть дотримуватися, цибуля почне проростати або гнити, а її смакові якості погіршаться.
Який сорт цибулі вибрати
Для довготривалого зберігання віддавайте перевагу сортам жовтого кольору, вони зберігаються краще, ніж біла або червона. Вибирайте пізні сорти цибулі, ті, що дозрівають в серпні-вересні. Цибулини мають бути невеликими (3-5 см в діаметрі) з рівною сухою і гладкою поверхнею. Уникайте закладати цибулини, на яких є дефекти і пошкодження, наприклад цвіль, білий нальот, зелені пагони.
Правильна температура і вологість
Найбільш оптимальна температура – 7-13 градусів. Вологість повітря – 65-70%. За другим показником потрібно стежити дуже ретельно, особливо, якщо цибуля зберігається разом з іншими овочами. Наприклад, картопля, морква, буряк і селера виділяють багато вологи, що може негативно вплинути на збереження цибулі. Якщо вологість не відповідає зазначеним показникам, встановіть прилад-осушувач.
Виберіть правильну ємність
Оптимально підійдуть для цього плетені кошики, капронові панчохи або колготки, спеціальні сітки, дерев’яні ящики, картонні коробки з вентиляційними отворами з боків або тканинні мішки. А от у поліетиленових пакетах зберігати овочі не можна. І не забувайте час від часу перебирати цибулю, навіть якщо вам здається, що ви забезпечили овочу ідеальні умови для зберігання.