Найголовнішим фактором шкоди чаю є низька якість видів, які представлені на полицях наших магазинів

8776063 n
Чай — напій, що найчастіше вживають на Землі. Чай добре знаний в різних країнах світу (в Індії, Греції, Італії, Китаї, Англії). Нині важко знайти куточок світу, де б не знали про цей напій. Чай також цінують через його цілющі властивості.

Ним лікують хвороби, знімають втому, зігріваються в холоднечу та рятуються від спеки.
Чай очищає кров та покращує роботу шлунка, мозку і колір шкіри, обличчя, дарує свіжість подиху, пригнічує запах вина, часнику та цибулі, заспокоює серцебиття, добре впливає при захворюваннях серця, полегшує дихання.

Чай корисний при гепатиті, та при хворобах, які виникають через геморой та при затримці сечі.
Чай має дві унікальні риси – синтезує в рослині рідкісні елементи та перетворює їх на корисні для людини.

В будь-якому сорті чаю присутні понад 130! речовин різної складності. Свій темний, інколи навіть червоно-коричневий колір та терпкий смак заварений чай отримує завдяки дубильним речовинам – танінам. У сухому чаї їх до 16%.

Чай діє заспокійливо при хворобах серцево-судинної системи, розширює судини, усуває спазми, сприяє нормальному кровообігу, стабілізує тиск крові.

При гіпертонії катехіни знижують тиск, усувають головний біль і шум у вухах.
Катехіни зв’язують у кишківнику шкідливі для організму продукти обміну речовин, що разом з дією пектинів сприяє оздоровленню, підтримує тургор в тканинах і є дуже корисним в комплексі заходів профілактики передчасного старіння.

Але не все так райдужно для любителів цього смачного напою. Є й інша сторона медалі. Найголовнішим фактором шкоди чаю є низька якість видів, які представлені на полицях наших магазинів.

У дешевих, звичайних сортах чаю є барвники та ароматизатори. Ті сліди, що ви бачите на чашці після випитого чаю, залишаються й у вашому організмі. Крім того, барвники шкідливі для організму.

Гарячий чай обпалює ваші внутрішні органи. Через сильну стимуляцію горла, стравоходу та шлунка можуть виникнути хворобливі зміни цих органів.

Не завжди при заварюванні чаю застосовують виключно чисту воду. Чай варто пити тільки щойно заварений, адже вже через 20 хвилин в ньому стартує процес мимовільного окиснення ароматичних речовин, фенолів, ліпоїдів та ефірних олій.

Від тривалого споживання чорного чаю зуби жовтішають, а зелений чай у значних об'ємах шкодить зубній емалі. Чай має великий вміст кофеїну та теїну і здатний провокувати головний біль та безсоння, а також негативно впливає на функціонування серця, посилюючи виділення шлункового соку.

Зелений чай може бути небажаним для тих, хто має проблеми з запорами, адже він сприяє закріпленню.

Чай не рекомендується пити, коли температура тіла підвищена. Теофілін, що є у чаї, здатен ще більше збільшувати температуру.

Зелений чай може знижувати тиск, тому людям з низьким тиском варто пити його обережно, або обмежити його споживання.

Отже, ми з’ясували, що чорний і зелений чай мають не тільки корисні властивості – в деяких випадках напій може принести шкоду здоров’ю.
 
Донецький ЦКПХ МОЗ.
1 1 1 1 1
Если заметили ошибку, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter