Міністерство освіти і науки України оприлюднило докладну інфографіку про умови вступу до закладів фахової передвищої освіти (ФПО) у 2025 році. У ній зібрано ключову інформацію для абітурієнтів: як подати заяву, які документи підготувати, як відбувається зарахування, а також які спеціальності користуються найбільшим попитом.
Триває вступна кампанія
Після реєстрації електронних кабінетів на сайті vstup.edbo.gov.ua вступники можуть подавати заяви до обраних коледжів.
Терміни подачі заяв:
- для випускників 9 класів (на основі 9 класів):
- 1–14 липня — подача заяв
- 15–23 липня — співбесіди та творчі конкурси
- для випускників 11 класів (на основі 11 класів) і власників диплома кваліфікованого робітника:
- 5–26 липня — подача заяв для вступу за співбесідами й творчими конкурсами
- 5 липня – 2 серпня — подача заяв для вступу за сертифікатом НМТ
- 24 липня – 6 серпня — співбесіди та творчі конкурси
Що потрібно для вступу
Для всіх категорій вступників передбачено вступне випробування й подання документів, які підтверджують відповідний статус.
Перелік потрібних документів для кожної категорії доступний на сайті vstup.edbo.gov.ua
Важливо для спеціальних умов вступу:
- Співбесіда + мотиваційний лист
- Творчий конкурс + мотиваційний лист
Умови й графіки вступних випробувань і творчих конкурсів публікуються на сайтах конкретних закладів ФПО.
Як відбувається зарахування
Абітурієнти з позитивною оцінкою за вступне випробування можуть претендувати на бюджетне місце
Є можливість переведення на бюджет (за наявності вакантних місць) для:
- осіб зі статусом ВПО
- дітей з багатодітних сімей (п’ять і більше дітей)
- осіб, зареєстрованих у населених пунктах на території можливих бойових дій станом на 1 липня 2025 року
Найпопулярніші спеціальності в коледжах
- медсестринство
- машинобудування
- фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок
- менеджмент
- секретарська й офісна справа
- енергетика та енерговиробництво
- будівництво й цивільна інженерія
- готельно-ресторанна справа та кейтеринг
- торгівля
- облік і оподаткування
- харчові технології
За інформацією НУШ.