Дикорослі гриби можуть бути джерелом серйозних проблем зі здоров’ям: як себе захистити

5569093 n
Україна має давню традицію «тихого полювання». Водночас, дикорослі гриби можуть бути джерелом серйозних проблем зі здоров’ям. Як цього не допустити, інформує фельдшер санітарний відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних хвороб КРАМАТОРСЬКОЇ РАЙОННОЇ ФІЛІЇ ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» Людмила ЛУКАШЕВА.
 
"На відміну від інфекційних отруєнь, що викликаються мікробами чи паразитами, вживання грибів частіше призводить до неінфекційних захворювань (інтоксикацій, уражень печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту, алергічних реакцій та хронічних патологій).

Основні фактори ризику:

- Природна токсичність грибів: деякі умовно-їстівні види (наприклад, млечники чи строчки) містять токсини, які руйнують клітини печінки й нервової системи. Отруєння може розвиватися поступово, від легких диспепсичних розладів до гострої печінкової недостатності.
- Накопичення шкідливих речовин: гриби — це «біологічні губки», що вбирають важкі метали (свинець, кадмій, ртуть), пестициди, радіонукліди. При регулярному вживанні таких грибів виникають хронічні інтоксикації, ураження серцево-судинної та нервової систем.
- Важкість перетравлення: хітинова оболонка клітин грибів практично не засвоюється, що особливо небезпечно для дітей, вагітних, літніх людей і пацієнтів із хворобами ШКТ.
- Неправильна кулінарна обробка: недостатнє варіння або вживання сирих грибів збільшує ризик накопичення токсичних речовин.
- Порушення умов зберігання: соління чи маринування без стерильності спричиняє розвиток небезпечних токсинів.

Симптоми отруєння дикорослими грибами:

- Нудота, блювання
- Різкий біль у животі
- Діарея
- Запаморочення, відтік крові від кінцівок
- Підвищення температури тіла
- Зниження пульсу, задуха
- Судоми, марення, галюцинації

Профілактичні заходи:

- Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що вони їстівні. Уникайте старих, перезрілих грибів, а також тих, що ростуть поблизу трас, підприємств чи на забруднених територіях.
- Не збирайте гриби під час засухи.
- Ретельно оглядайте гриби перед приготуванням.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Готуйте гриби в день збирання: варіть не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте приготовані гриби в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
- Категорично заборонено вживати гриби вагітним, жінкам у період грудного вигодовування та дітям.
- Дотримуйтесь правил збору та приготування, будьте помірними у вживанні.

За наявності симптомів отруєння не зволікайте, негайно звертайтеся за медичною допомогою!".
 
 
1 1 1 1 1
Если заметили ошибку, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter