
Впродовж лютого 2025 року в 10 школах Донецької області була проведена інформаційну кампанію «5 кроків до здорового харчування» для учнів 9-11 класів.
Організатором виступив Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб у співпраці з департаментом освіти і науки Донецької ОДА.
Фахівці філій ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ» провели онлайн-вебінари «Основи здорового харчування» та «Цукор, сіль та трансжири – небезпека, про яку ми можемо не здогадуватися» для учнів, їх батьків та педагогів.
На вебінарах учасники дізналися про принципи здорового харчування, важливість збалансованого раціону, користь овочів, фруктів і води, а також ризики надмірного вживання солі, цукру та трансжирів.
У школах були організовані онлайн-виставки фото, малюнків і плакатів «Здорове харчування моєї родини», проведені тематичні класні години, бесіди та багато інших цікавих активностей.
Ось декілька цікавих прикладів участі шкіл.
У гімназії №6 Дружківської міськради транслювалися відеоролики про харчування під час війни, нутриціологію, історію української кухні, технологію приготування корисних страв. Учні брали участь у вебінарі «Етикет за столом», створювали колажі «Тарілка здорового харчування школяра», переглядали відео «Лайфхак: як правильно читати етикетку».
У Бахмутській ЗОШ №12 проведено інформаційні хвилини, години здоров'я, експрес-анкетування щодо харчових звичок. Школярі з креативом підійшли до підготовки заходів з пропагування здорового харчування. Вони разом з батьками створювалися слайд-шоу та цікаві відеоролики.
В Українській ЗОШ №12 Селидівської міськради проводилися уроки здоров'я, під час яких учні аналізували калорійність продуктів, створювали проєкти «Готуємо здорову їжу», брали участь у квестах і тренінгах.
У Торецькій ЗОШ №10 запроваджено тематичні хвилинки, фоточелендж «Здорова тарілка», диктант «Здорове харчування – запорука здорового життя». Учні переглядали відео, брали участь у флешмобах.
У Костянтинівському ЗЗСО №1 організовано онлайн-конкурс рецептів здорових страв, вікторину та публікацію статей про харчування.
Отримані знання допоможуть учням формувати здорові харчові звички та зменшити ризики неінфекційних захворювань у майбутньому.
За матеріалами Донецького обласного центру контролю та профiлактики хвороб