Осінь – чудова пора, коли яблука різних смаків і сортів удосталь. У цей час багато хто пече шарлотку, робить яблучне пюре, варить компоти. Але це не всі страви, які можна приготувати з яблук. Наприклад, із цих фруктів можна зробити домашню пастилу. За смаком вона не поступається покупною, зате набагато кориснішою. Такі ласощі до чаю залишать лише приємні враження — і ніяких зайвих кілограмів (якщо є в помірних кількостях, зрозуміло).
ВАМ ЗНАДОБЛЯТЬСЯ:
- яблука – 1 кг;
- лимонна кислота або сік лимона – пара щіпок/крапель;
- вода – 100 мл;
- кориця, мускат, горіхи, імбир – до смаку.
ПРИГОТУВАННЯ
- Яблука можна брати будь-які, навіть другосортні. Головне, щоб вони не були зіпсованими. Добре миємо плоди та обсушуємо. Очищаємо їх від шкірки і вирізаємо серцевину. Скибочки яблук занурюємо в підкислену воду (для цього використовуємо лимонну кислоту або сік лимона). Так фрукти не потемніють.
- Потім перекладаємо яблука в каструлю з товстим дном та додаємо 100 мл води. Доводимо до кипіння і гасимо до повного розм’якшення фруктів. Після чого подрібнюємо розварені яблука за допомогою блендера до пюре.
- На підготовлений пергаментний лист викладаємо пюре. Можна додати корицю, горіхи, мускатний горіх або імбир. При цьому кожен лист пастили може бути різним смаком.
- Ставимо в духовку, розігріту до 50-60 градусів, і сушимо до повного висихання при трохи відкритій духовці або потрібної еластичності (але не менше чотирьох годин). Також можна сушити в сушарці для ягід та овочів.
- Готову пастилу знімаємо з пергаменту та нарізаємо. Її можна запакувати в пакувальну плівку і зберігати довгий час у сухому місці.
Ті, кому потрібно швидше, варто використовувати мікрохвильову піч. Але в такому випадку треба пам’ятати, що в мікрохвильовій печі сохнуть швидше, ніж середина.