Пропонуємо приготувати "нічну вівсянку" в банці. Це дуже популярна страва, яку в англомовних блогах називають overnight oats.
Сенс полягає в тому, що вівсяні пластівці заливають молоком або йогуртом, додають кілька інгредієнтів, викладають у банку з кришкою та залишають на декілька годин або всю ніч в прохолодному місці. Зазвичай це холодильник (якщо ваш без електрики хоча б трохи тримає холод), але за такої погоди можна просто виставити банку на балкон.
Вівсянка вбере молоко, "розбухне", і ти отримаєш в результаті смачну та поживну страву з кремоподібною текстурою. Ідеальний сніданок – це той, який не треба готувати. Чи не так?
Логіка приготування одна й та сама: 1 порція вівсянки + 1 порція молока (коров’ячого або рослинного) + насіння (круто, якщо є можливість додати насіння чіа).
Підсолодити страву можна медом або кленовим сиропом, можна додати ваніль, мигдалеві пластівці, банан, ягоди. Залежить від того, що є під рукою і що є настрій скуштувати.
Ванільна вівсянка з бананом
Інгредієнти:
- Вівсяні пластівці
- Молоко (ідеальний варіант – мигдалеве молоко)
- 1 ложка насіння чіа або борошна з льону (якщо є)
- Ваніль, кориця
- Грецький йогурт
- 2 ложки меду або кленового сиропу
- Банан
- Сіль
Як готувати:
Крок 1. Виклади в банку пластівці, залий молоком, додай ваніль, корицю, трохи солі та мед, насіння чіа або борошно з льону, перемішай і закрий кришкою. Постав на ніч в прохолодне місце.
Крок 2. Виклади на готову страву кілька ложок йогурту, порізані банани або ягоди.
Шоколадна вівсянка з горіхами та бананом
Інгредієнти:
- Вівсяні пластівці
- Молоко
- Какао-порошок
- 1 ложка насіння чіа або борошна з льону (якщо є)
- 2 ложки меду або кленового сиропу
- Банан
- Кориця
- Мускатний горіх
- Горіхи (пекан, волоський)
Як готувати:
Крок 1. Виклади в банку пластівці, залий молоком, додай какао, мед або кленовий сироп, половинку банана (попередньо розчави виделкою), корицю та трохи мускатного горіха. Все перемішай і закрий кришкою. Постав на ніч в прохолодне місце.
Крок 2. Прикрась шматочками банана та горіхами. За бажанням додай шоколадну крихту. Смакуй!
Вівсянка в стилі "яблучного пирога"
Інгредієнти:
- Вівсяні пластівці
- Молоко
- 1 ложка насіння чіа або борошна з льону (якщо є)
- Суміш спецій: кориця, мелений імбир, мускатний горіх, кардамон
- 2 ложки меду
- Грецький йогурт
- Яблуко
Як готувати:
Крок 1. Виклади в банку пластівці, залий молоком, додай суміш спецій, чіа та мед. Все перемішай і закрий кришкою. Постав на ніч в прохолодне місце.
Крок 2. Подавай з грецьким йогуртом та шматочками яблука, присипаного корицею.