Вже майже за тиждень в Україні святкуватимуть велике свято Воскресіння Христове, символом якого є писанки і паска. Її можна придбати у магазині, або ж самостійно спекти вдома.
Вам знадобляться:
- Свіжі дріжджі – 75 гр;
- вершкове масло – 300 гр;
- молоко – 500 гр;
- курячі яйця – 6 шт.;
- борошно – 1 кг;
- цукор – 2 склянки;
- ванільний цукор – 1 ст.л.;
- родзинки – за смаком;
- цедра лимона.
Приготування:
- У глибоку миску налийте тепле молоко і розчиніть у ньому свіжі дріжджі. Важливо, щоб молоко було не гаряче, а саме тепле;
- Додайте склянку звичайного цукру і 2-3 ст.л. просіяного борошна. Ретельно перемішайте, щоб не було грудочок, накрийте харчовою плівкою і залиште на годину в теплому місці;
- У цей час відділіть жовтки від білків. Білки поставте у холодильник, а жовтки розітріть з рештою звичайного цукру і додайте ванільний цукор;
- До опари додайте м'яке вершкове масло, розтерті жовтки і решту борошна. Ретельно замішуйте тісто і за потреби додавайте ще борошно. По готовності знову накрийте тісто харчовою плівкою і залиште у теплому місці ще на 2 години;
- Родзинки промийте теплою водою і просушіть паперовим рушником. З лимону зніміть цедру;
- Холодні білки збийте міксером до піни. Додайте у тісто разом із родзинками і цедрою. Ретельно перемішайте і знову накрийте харчовою плівкою. Залиште ще на одну годину в теплому місці;
- Підготуйте форми для випікання. Рекомендується змастити їх рослинною олією або розтопленим вершковим маслом. Заповніть форми тістом на 2/3 і залиште у теплі на ще 10-15 хв;
- Розігрійте духовку до 180°С і випікайте паски 40-45 хв. Готовність перевіряйте дерев'яною шпажкою. Якщо вона залишилася сухою – ваша паска готова;
- Якщо ви плануєте покривати паски глазур'ю, то краще змастити верх тіста жовтком.