Український шеф-кухар Євген Клопотенко поділився незвичайним варіантом святкової випічки – шоколадної паски з цукатами.
ІНГРЕДІЄНТИ
Для тіста:
- 300 г борошна (+ для замісу)
- 150 г цукру
- 30 г живих дріжджів
- 3 яйця
- 150 мл теплої води
- 100 г розм'якшеного вершкового масла (і додатково для змащування форми)
- 2 ст. л. темного какао
- 100 г цукатів
Для глазурі:
- 2-3 ст. л. лимонного соку
- 100 г цукрової пудри
- 2 ст. л. какао
РЕЦЕПТ
- Почати треба з приготування опари. Покладіть у миску 30 г живих дріжджів і влийте 150 мл теплої води. Потрібно трохи перемішати, поки дріжджі не розчиняться. Далі додавайте туди 2 ст. л. цукру та 4 ст. л. борошна, а потім обережно перемішайте опару до однорідного стану.
- Накрийте миску рушником та поставте в тепле місце на 25-30 хв, щоб опара підійшла.
- Борошно, яке залишилося, треба просіяти у велику миску або чашу комбайна, якщо ви будете замішувати тісто у ньому.
- Всипте 2 ст. л. темного какао і цукор, який залишився. Далі сухі інгредієнти перемішуються лопаткою.
- Вбийте до сухих інгредієнтів 3 яйця, додайте 100 г розм'якшеного вершкового масла та опару, яка підійшла. Перемішуйте тісто до однорідного стану. Якщо складається враження, що воно занадто рідке, то слід додати ще трішки борошна.
- Накрийте чашу/миску з тістом рушником і залиште підходити у теплому місці ще на годину.
- За 60 хв змастіть руки соняшниковою олією та обімніть тісто. Додайте 100 г цукатів та трохи перемішайте, щоб вони рівномірно розподілилися у тісті.
- Візьміть розм'якшене вершкове масло та щедро змастіть ним форму для паски, щоб тісто не прилипало та готову паску можна було легко вийняти.
- Викладіть тісто для шоколадної паски у змащену маслом форму, воно має займати на більше 1/3 форми.
- Форму треба накрити рушником і ще раз залишити для підйому у теплому місці на 35-40 хвилин. Паралельно увімкніть духовку та розігрівайте її до температури 180 градусів. Коли тісто підійшло, поставте форму в розігріту духовку та випікайте паску від 25 до 40 хв, у залежності від розміру форми. Якщо скоринка надто підрум'янилася, то паску треба накрити зверху, щоб вона не підгоряла.
- Дістаньте готову паску з духовки та залиште охолонути у формі. Паралельно зробіть шоколадну глазур. Для цього змішайте у мисочці 3 ст. л. лимонного соку, 100 г цукрової пудри та 2 ст. л. какао. Далі ретельно перемішайте все вінчиком. Якщо глазур надто густа, то додайте туди лимонний сік.
- Паску, яка охолола, потрібно дістати з форми та покрити зверху блискучою шоколадною глазур'ю. Прикрасьте її часточками цукатів, горіхами чи іншими прикрасами до смаку.