Чи знаєте ви, чим любила ласувати Леся Українка в літню спеку або який особливий пиріг пекли в родині Франка? "Освіторія" зібрала смачні рецепти від класиків української літератури!
Ожинове морозиво і косачівський кекс від Лесі Українки
Численні листи підтверджують здогадку, що Леся Українка ну ду-у-уже полюбляла солоденьке. Вона й сама вміла смачно готувати. І якщо вже й ставала до плити, то задля улюблених англійських кексів і крюшону чи пуншу. До кексу неодмінно додавала сушені ягоди: суницю й чорницю. А улюблене морозиво з ожини для поетеси готували або її матір Олена Пчілка, або сестра Ізидора.
Кекс
250 г кефіру
3 курячі яйця
200 г цукру
2,5 склянки борошна
15 г розпушувача
160 г олії
11 г ванільного цукру
ваші улюблені ягоди
Як готувати Косачівський кекс
- Класичний рецепт кексу можна трохи видозмінити, щоб готування було легким і не займало багато часу: молоко замінюємо на кефір і рослинну олію. Сушені суниці та чорниці можна замінити на родзинки або ваші улюблені сухофрукти.
- Спершу збийте яйця з цукром і ванільним цукром до стану однорідної білої маси, потім влийте олію, кефір, ретельно перемішайте.
- Невеликими частинами досипте в масу борошно і розпушувач, акуратно і ретельно помішуючи.
- Отримане тісто вилийте у змащену маслом і посипану борошном форму. Запікати потрібно в духовці протягом 50 хв за температури 180 градусів.
- Готову випічку можна полити джемом, посипати пудрою або навіть зробити шоколадну глазур.
Морозиво
200 мл молока
400 г ожини
300 г вершків 30%
30 г сухого молока
100 г цукру
Як готуємо Лесине морозиво
- Ожину промийте, дайте добре стекти воді і засипте цукром. Доведіть ягідну суміш до кипіння і зніміть з вогню.
- Перетріть ягоди через сито, перекладіть у миску, накрийте харчовою плівкою і поставте в холодильник.
- Далі потрібно змішати молоко, сухе молоко і вершки в каструлі. На невеликому вогні доведідь до кипіння й постійно помішуйте, щоб суміш не підгоріла. Зніміть з вогню і охолодіть до кімнатної температури, а потім поставте до повного застигання в холодильник на 10−15 годин.
- Щойно все застигне, змішайте разом молочну суміш з ожиновим пюре. Отриману масу добре і ретельно перемішайте та перекладіть у формочки чи великий контейнер.
- Нехай морозиво постоїть у морозилці ще 2–3 години. Прохолодна насолода готова до вживання!
1 пакетик сухих дріжджів
1 ложка цукру
пів ложечки солі
2,5 горнятка молока
900 г борошна
2–4 яйця
пів горнятка топленого масла
Для начинки:
0,5 кг свинини
1 цибуля
1 ложка масла
2 твердо зварені яйця
1 сире яйце
- Розчинити пакетик сухих дріжджів у половині горнятка теплого молока, всипавши туди пів ложечки солі і ложечку цукру. Коли підійде в теплі, перелити в теплу миску, додати ще 2 горнятка молока і 2 горнятка борошна.
- Розмішати добре цю суміш і накрити стирочкою (рушничком) — нехай сходить яку годину.
- Коли зійде — додати від 2 до 4 яєць, решту борошна і місити.
- Коли почне відлипати від руки, додати пів горнятка топленого масла і знову вимісити. Поставити в тепле місце, нехай підростає годину. Тісто повинно бути пухке, не густе, бо інакше пиріг буде «забитий».
- Коли тісто підросло — поділити його на три частини (третя трохи менша для прикраси). Помастити бляху. Розтачати одну частину і розмістити її зручно на блясі. На неї наложити начинку, потім розтачати другу частину і прикрити нею начинку. Із третьої частини розтачати тонкі валочки, з яких виплести край пирога і виписати ім’я іменинника.
- Пиріг у блясі лишити ще на пів години, накривши його. Коли підросте, помастити розколоченим яйцем і поставити на 180 градусів та пекти годину. Через 45 хвилин вогонь збільшити до 200 градусів, щоб зарум’янився.
М’ясна начинка: можна приготувати день наперед. Січене м’ясо пересмажити на маслі з дрібно січеною цибулею, посолити, а хто любить — й поперчити, часто мішаючи. Коли всмажиться, відставити. Посікти 2 яйця, зварені на твердо, і вимішати з м’ясом. Нехай простигне. Перед накладанням на тісто вбити ще одне сире яйце і вимішати, щоб маса держалась купи.
Літній пісний борщ з карасями (або вашою улюбленою рибкою) від Тараса Шевченка
«Голод не знає сорому» — так написав Тарас Григорович в автобіографічній повісті «Музикант». Достеменно відомо, що Шевченко обожнював страви з риби і навіть борщ варив з маленькими підсмаженими карасиками. Є лист до Варфоломія Шевченка від 25 серпня 1860 року, в якому Тарас просить, аби той «прислав сушених карасів десяток-другий або й третій та запеченого дніпрового ляща. Ти писав мені, що в Каневі цього добра хоч лопатою горни, а тут і за гроші не добудеш — от тобі й столиця!». А вже в наступному листі поет дякує за смаколики: «Спасибі тобі за лящі і карасі… Ми вдвох собі з М. М. Лазаревським по-чумацькому та по-бурлацькому зваримо борщу з карасями, лящем закусимо та подякуємо тобі з жінкою і помолимось за щастя і здоров’я твоїх діточок».
6 невеликих карасів (або будь-яка невелика за розміром риба, яку ви полюбляєте)
1 ст. ложка борошна
великий буряк
цибулина
4 картоплі
1 морква
200 г капусти
200 мл томатного соку
сіль та спеції за смаком, лавровий лист
- Добре посоліть очищених карасів (або іншу рибу) та запаніруйте в борошні. Обсмажте карасів до рум’яної скоринки. Перекладіть на паперові рушники, щоб всоталася зайва олія.
- Очистить овочі — великий буряк, середню цибулину, чотири середні картоплини та одну середню морквину. Цибулю поріжте кубиком, а моркву з буряком натріть на тертці.
- Обсмажте цибулю на олії в глибокій пательні до м’якості. Додайте натерті моркву і буряк, влийте 200 мл томатного соку (краще домашнього) і тушкуйте все разом кілька хвилин. Додайте 150 мл води, доведіть до кипіння і тушкуйте на повільному вогні 10 хв.
- У каструлю викладіть почищену картоплю, порізану кубиками, та залийте 2 л води. Посоліть, варіть на середньому вогні 20 хв. Нашинковану свіжу капусту додайте в каструлю та варіть ще 10 хв.
- Після цього додайте в каструлю овочі з пательні, два лаврові листки, пару горошин духмяного перцю, сіль, перець до смаку. Залиште на повільному вогні на 5 хвилин.
- Додайте в борщ смажених карасів (чи іншу маленьку смажену рибку) і проваріть усе разом протягом кількох хвилин. Насолоджуйтесь!